Tuesday, April 7, 2009

Noppeid kohalikest uudistest

Kohtumõistmine punakhmeeride üle on alanud. Nagu sõjakuritegude puhul ikka, on peamine küsimus selles, kuidas eristada head halvast ja mõista õigust inimeste üle, kel oligi ehk ainult selline valik, kas tappa või saada tapetud. Äkki on kurjategijad ikkagi ka ise hoopis ohvrid?

 

Kinnipeetud endisest viiest liidrist on 66-aastane kunagise Kambodža Kommunistliku Partei liige Kaing Guek Eav, revolutsioonilise nimega Duch – endine matemaatikaõpetaja, kes on vahepeal ümber sündinud kristlaseks – esimene ja ainus, kes nüüdseks tunnistanud oma rolli 1975-1979 režiimi tapmiste ja koletute piinamiste ajal – S-21 vanglas ja režiimi kurikuulsaimas piinamiskeskuses Tuol Sleng’is – ja vabandanud; samas väitnud, et tema oli kõigest režiimi täideviija. Duchi on ühelt poolt kirjeldatud kui täpset ja kalkuleerivat tapjat, teiselt poolt kui passiivset kuuletujat, kes viis täide tipust tulnud käske. Duchi süüdistajad üritasid tõestada, et Duch oli kohustundlik ja andunud funktsionär, kes poleks oma positsioonist mingi hinnaga loobunud, tema kaitsjad aga väitsid, et kõik selle tingis režiimi äärmuslik terror ja paranoiad, ja leidsid, et kui ei mõisteta kohut Duchist kõrgemate asjapulkade üle, siis ei tohiks süüdi mõista ka Duchi.

 

Sellal kui paljud välisvaatlejad ning kannatanute omaksed soovivad kindlasti rohkemate režiimiliikmete üle kohtumõistmist, kardetakse riigisiseselt rahva julgeoleku pärast – endiste punaste khmeeride aladel võivad tekkida rahutused, kui neid hoolega „torkima” asutakse. Viimastel kaalutlustel avaldab ka peaminister soovi, et välismaised kohtumõistjad lahkuvad, andes riigile võimaluse asjad ise ära lahendada. Seega, punakhmeere peetakse reaalseks ohuks veel tänagi.

 

Kunagine punakhmeeride sõjakomandör Meas Muth, kes on arvatavasti järjekorras üks peamisi, keda järgmisena kohtu alla tahetakse võtta, avaldas arvamust, et kogu see krempel on USA valitsuse kättemaks, kuna nad Kambodžas sõja kaotasid

 

Duchi kaitsjad peavad Duchi 10-aastast eeluurimisvangistust õiguserikkumiseks ja taotlevad Duchi karistuse vähendamist tema õiguste rikkumise katteks ning tema vabastamist kautsjoni vastu. Mõned väidavad, et Duchi vabastamine võib ohtu seada ta isikliku julgeoleku ja ka avaliku korra, samal ajal kui oma julgeoleku pärast kardavad ka endised ellujäänud vangid.

 

Kogu selle keeruka krempli keskel ajab vett sogaseks eelmise aasta korruptsioonisüüdistuste taasaktualiseerimine Kambodža kohtu vastu, millega üritatakse sõjatribunali nurjata..

 

---

 

Kambodža Sõltumatute Õpetajate Ühendus avaldas riigi haridussüsteemi suhtes kriitilise õpetajate küsitluse tulemused, mille järgi õpetajate alamakstus põhjustab korruptsiooni haridussüsteemis, kus õpilased peavad õpetajatele maksma, mis sunnib vaesemaid õpilasi välja kukkuma ja õpetajaid väärikust kaotama ning 54% õpetajaid aeg-ajalt „poppi tegema”, et teenida raha klassiruumist väljaspool. Haridusministeerium vastas sellele ühenduse nimetamisega põhimõtteliselt harimata matsideks (a group of uneducated people) ja lisas, et see pole mitte mingi uurimus, vaid täielik jama, mööndes siiski mokaotsast, et haridussüsteemi arenguks ju iseenesest veel ruumi on, samal ajal vihjates, et mitte enam eriti palju.

 

---

 

MTÜde Hariduspartnerlus avaldas oma aastaaruandes küsitluse tulemused, mille järgi valdav enamus hariduse alal tegutsevatest MTÜdest on täiesti sõltuvad oma arengupartneritest, kellest osa majanduslanguse tingimustes „otsi kokku tõmbavad”, mis on uurimuse järgi mitteformaalse hariduse alal tegutsevatele MTÜdele peamiseks väljakutseks. Haridusministeeriumi esindaja teatab selle peale, et ei ole see asi nii hull midagi – vahest on vaid mõni väike MTÜ on sest natuke mõjutatud, ei enamat.

 

---

 

Jälle lasti üks opositsioonipartei aktivist maha. Seekord Inimõiguste Parteist. Neli inimest tulistas neli korda, kui aktivist templist mootorrattaga koju sõitis. Kohalik politseišeff teatas, et tapmine polnud poliitiliselt motiveeritud, vaid et tegemist oli rööviga, keeldudes seda detailsemalt kommenteerimast.

 

---

 

Selline uudis: valitsusametnik andis teada, et elektrieksport võib alata arvatavasti 2016. aastal. Pikk uudislugu kohe. Omades taustateadmist, et see riik ei suuda elektriga endki ära majandada ja olukorra paranemise tendentse veel kaugeltki näha ei ole, samal ajal kui naabrid saavad üsna kenasti hakkama, ei viitsinud ma pealkirjast eriti palju edasi lugeda. No millest me räägime!

 

Kaugemast ajast meenus veel mingi uudislugu sellest, kuidas keskkonnaspetsialistid on riigi elektrisüsteemi väljakujundamiseks ehitatavate hüdroelektritammide pärast tagajalgadel, kuna see mõjutavat riigi ökosüsteemi dramaatiliselt, kaasa arvatud kalavarusid, mille tulemusel võivat näljahäda drastiliselt suureneda. Keegi valitsusametnik vastas, et pole hullu, nad ise on lasknud teha väga põhjaliku uurimuse, mille järgi kasud/tulud kaaluvad kahjud/kulud kindlalt üle. Paraku pole keegi teine sellist uurimust näinud.

 

---

 

30. märtsil möödus 12 a granaadirünnaküst rahuliku opositsioonimiitingu ajal pealinnas, mille tagajärjel sai surma 16 ja vigastada üle 100 inimese; viimaste seas ka Sam Rainsy, kes on omanimelise opositsioonipartei president, ja esimeste seas tema ihukaitsja. Sam Rainsy (nagu teisedki küsitletud vaatlejad) kritiseeris valitsust tegevusetuses süüdlaste otsimisel, mis seisvat poliitilse tahte puudumise taga uurimist läbi viia, avaldades samas lootust, et rahvusvaheliste õigusnormide ajastu teeb riigis maad võtnud karistamatusele lõpu. Kuigi FBI senise uurimise tulemused pole avalikuks tehtud, olevat Sam Rainsy sõnul läbi lekkinud raporti koopia, mis osutavat peaminister Hun Seni isikliku ihukaitse üksuse Brigade 70 segatusele. Brigade 70 juhtfiguure on sellest ajast valitsuse poolt edutatud. USA saatkonna allikad ütlesid, et FBI on juhtumi sulgenud, olemata võimelised rünnaku sooritajate osas järeldusele jõudma.

 

---

 

Kuulujutud Siem Reap’i lähistel elava massimõrvar-perest on vaiksest linnast tõelise atraktsiooni teinud. Politsei sõnul on tapetud siiski vaid üks inimene ja röövitud kolme, millega seoses on tõesti kolm ühe perekonna liiget ka eeluurimise all. Tapetu oli selle perekonna sõber ja leidis oma sõbraliku otsa sõbrapäeval matšete abil, pärast mida visati ta põõsasse, kust ta järgmisel hommikul leiti. Ema koos kahe täiskasvanud poja ja kahe tütrega arvatakse kuulujuttude järgi olevat tapnud siiski umbes 90 inimest, kellest kümned olevat maetud perekonna kodu tagahoovi. Sääraste juttude mõjul voorib horde selle kodu juurde, kus on juba end sisse seadnud ka igasugu müügimehed, nagu vaatamisväärsuste juures ikka. Kuulujuttude ajel liiguvad massid ka ühte lõbustusparki, kus eksponeeritavat inimjäänuseid, mida enne müüdi kui koeratoitu, ja puurisolevaid massimõrvareid. Samuti soovitakse pahalaste vaatamiseks osta vanglapileteid. Et siis selline lugu kah lehes. Kas pole põnev!

 

---

 

Enam kui 50% kinnisvarafirmadest on surutisest lähtuvalt oma uksed kinni pannud.

 

---

 

The Economist Intelligence Unit (EIU) asetas Kambodža (koos Sudaaniga) oma raportis neljandale kohale kõige suurema sotsiaalsete ja poliitiliste rahutuste riskiga riikide nimekirjas tulenevalt finantskriisist – ettepoole nii Iraagist, Afganistaanist kui Sri Lankast, mille kõigi lähiajaloos on poliitised rahutused, kuigi mitte majanduslikel põhjustel. Peaminister Hun Sen süüdistas seepeale EIUd suures ebaõigluses ja ülekohtus, riigi ja rahva kahjustamises, rahutuste õhutamises ning sellest poliitilise profiidi lõikamise eesmärkides. Noh, nagu ikka, kui opositsiooniaktiviste tapetakse kui kärbseid, siis sel pole poliitikaga kunagi mingeid seoseid, küll aga on kahtlemata poliitilised igasugu üleilmsed uuringud, mis näitavad, et Kambodžas on asjad ikka pekkis mis pekkis. EIU vastas kriikikale, et valulise reaktsiooni kutsus esile Kambodža majanduse haavatavus. EIU viimase hinnangu järgi kahaneb SKP 2009. aastal 3%, mis on seni madalaim hinnang.

 

---

 

Peaminister süüdistas Sihanoukville’i sadamat salakauba läbilaskmises, mistõttu riigil jäävad maksud saamata, ja ähvardas sadama sulgeda, kui makse ära ei maksta. Ta lisas pateetiliselt, et maksuraha on vaja riigi arendamiseks. Yeah, right, ainult ja täielikult selleks!

 

---

 

Peaminister ähvardas, et Royal Railway juht kaotab nii oma ameti kui isikliku maalapi, kui see ei tagane keeldumisest lasta sellele elektripost paigutada Vietnamist tulevate elektriliinide jaoks, ning süüdistas just teda selles, et Phnom Penhist on elektrinappus ja sellest tulenevad elektrikatkestused.

 

---

 

Kui 2008. aastal tõusid toiduhinnad Kambodžas tublisti, siis selle aasta esimeses kvartalis langesid need keskmiselt 5%. Sealjuures langesid iseäranis drasriliselt köögiviljade (nt tomati, kapsa, kurgi) hinnad, samal ajal kui puuviljade (nt banaanide, ananasside, apelsinide) hinnad oluliselt tõusid. Sellal kui EIU ennustab selle aasta SKP langust 3%, ennustab ta põllumajandussektoris sama suurt kasvu. Rahu ja Arengu Instituudi nina õhutab põllumajandussektorit koostööle, toodangu kvaliteedi parandamisele ning toodangu diversifitseerimisele, mööndes, ent viimaseks on vaja valitsuse abi.

 

---

 

Arendamaks Kambodža virelevat muusika- ja filmitööstust, on valitsus väidetavalt algatanud ulatusliku „piraadijahi”, pistes piraate kuni kolmeks aastaks pokri ja trahvides neid kuni 2500$ga.

 

---

 

Finantsminister lubab ikka sel aastal SKP kasvuks 6%.

 

---

 

Vägistamisohvrid jätavad sageli arsti juurde minemata, kuna ravi- ja diagnoositasud on liiga suured. Üks rühmitus teeb nüüd lobi nende tasude vähendamiseks ja väidab, et valitsus pole nende palvetele seni vastanud.

 

---

 

Reedel toimus 4 sõduri surmaga lõppenud relvastatud kokkupõrge 9.–12. sajandil ehitatud pärineva mäe otsas asuva Prasat Preah Vihear (tai keeles Khao Phra Wiharn) templi juures vaidlusalusel Kambodža ja Tai piirialal. See tempel on juba põlvkondi pingeallikaks. Tai pool väidab, et seekordse madina põhjustasid nende kogenematud sõdurid, kes ületasid piiri kogemata.

 

Lugesin Lonely Planetist taustainfot juurde. Enne 1907. aastat oli see ala mitu sajandit Tai poolt okupeeritud. 1957. näppas Tai selle jälle endale, mispeale toonane Kambodža peaminister viis asja Rahvusvahelisse Kohtusse, saavutades 1962 üleilmsel Kambodža suveräänsuse tunnustamise. 1979 saatis Tai seda kaudu tagasi 40000 nälgivat põgenikku – otse Armageddoni keskele, kus paljud inimesed surid, osa päästis okupant Vietnam, pistes selle osa esmalt põgenemise eest siiski Phnom Penhi vangi. 1998 oli Prasat Preah Vihear punakhmeeride viimane pidepunkt. Rahu tingimustes sõlmiti kahe riigi vahel kokkulepe templi avamiseks mõlema riigi turistidele. Taid ehitasid suure tee ja hakkasid vaikselt ärastama Kambodža territooriumi piki siiani selgelt tähistamata piiri. Edasi tahtsid nad oma territooriumi laiendada juba templiastmeteni jne. Selle tulemusel oli tempel 2001. a lõpust kuni 2003. a-ni külastajatele suletud.

 

Ja nüüd siis jälle tõsisem piirimadin.

---

Nii, IKT sektorist teen veel väikse ülevaate, aga siis aitab uudiste ülevaadetest – vähemalt mõneks ajaks. Kõigil juba ammu kopp ees, eks ole, ja seniste ülevaadete põhjal peaks täitsa korralik pilt juba ees olema, ma arvan.

No comments: