Friday, April 17, 2009

Aastavahetus 2

Peale selle, et aastavahetus tähendas meie jaoks seda, et meil olid neil päevil baaris-restoranis käed-jalad tööd täis ja higi lahmas (mistõttu tööpäeva lõpuks oli mul mõningaid kahtlusi, kas mu kannikaid annab veel kunagi teineteisest eraldada), olime mina, Nele ja üks Hiinas elav-töötav Kanada päritolu Josh, teisipäeva hommikul kutsutud kohalike hotelli- ja baaritöötajate poolt nendega pagodasse ehk budistlikku templisse, pärast seda Aiy perekonna juurde tema kodukülla einet võtma. Sellisest põnevast pakkumisest ei saanud me muidugi keelduda. Templis olime ainsad valged inimesed.






Munk templisse toodud toidukraami õnnistamas. Muidugi tuleb talle selle eest ka raha poetada.

Mungad jorisesid pidevalt midagi ka mikrofonidesse, aga millest jorin rääkis, seda meie kohalikud kaaslased ei teadnud.

Lusikatäis riisi igasse laual olevasse kaussi ja 100 rieli igale kõrvalolevale taldrikule. Nüüd ma siis tean, milleks siin riigis neid 100-rieliseid vaja on - templites ainult neid kasutataksegi. Me, valged, polnud selleks muidugi valmistunud, aga Aiy oli kenasti ka meie peale mõelnud ja pistis meile 100-rieliste pakid pihku.




Nele ja Aiy







Valged hotelli kohalike töötajatega, pluss tukijuht mister Black


Nele ja Josh


Vaade Aiy emakodu tagauksest

Vaade eesuksest. Hakkas vihma kallama.



Aiy emakodu uksel

Nele

Joshi ja Nelega. Sellesama lavatsi peal, kuhu meile "laud" kaeti, sööb see pere ka ise, magab ja teeb ka igasugu muid toiminguid. Peale selle lavatsi ses kodus eriti muud õigupoolest polegi. Nurga taga on siiski pliidike.

Sugulased vaatasid seina ääres, kuidas meie sõime. Ja sööma pidi - viisakusest -, kuigi hirm kõhutõve ees oli ju üsna suur ja samal ajal pitsitas hinge vaeste ees vahest nende viimseid toidupalukesi mäluda. Viimsed võisidki need olla, aga pühade ajal tahavad siin ka kõige vaesemad külalisi võõrustada, no mis sa teed. Söögid olid iseenesest hea maitsega, aga ma pole ikka veel harjunud, et nemad valmistavad liharoogi põhimõtteliselt kõige saba ja sarvedega. Valmistamine käivat nii, et võetakse liharümp ette ja purustatakse haamriga - kõik läeb roaks. Oh seda luupuru ja muud jama siis!


Narin, tukijuht mister Black, Aiy ema ja Aiy

Siit on kuulda natuke ka kohalikku khmeeri keelt.

Aastavahetuse juurde käib siin beebipuudrisõda. Kurinahk, sõjavideo ise läks tuksi kahjuks, aga tulemused on näha siin.


Pange tähele, kuda Nele üritas peaaegu agooniliselt pulbrit kätte saada, et vasturünnakule asuda.



Kogu küla oli meie külastusest elevil, üles rivistunud ja jälgimas, mis toimub.


Tagasiteel tuk-tukis. Kuna hakkas uuesti vihma kallama, tõmbab mr. Black vihmakatteid alla.

Peale pulbrisõja harrastatakse väga aktiivselt ka veesõda - nii veepommide, ämbrite kui voolikute abil. Iseäranis hull veesõda käib tänavatel-sõiduteedel, kus motosõitjadki saavad hoo pealt valusate veepommidega pihta. Kogesin seda ka ise, aga parasjagu polnud kedagi seda jäädvustamas. Liiklusõnnetuste kasv aastavahetusel on päääris korralik. Ja see trall kestab siin terve nädala. Uus härja-aasta algas muidu teisipäeva öösel 1.45.

Sõit Aiy kodukülast tagasi


Koduteel tehti ujumispeatus mingis lombis, mis olevat veri naii. Me, valged, ei olnud ses ikkagi nii veendunud ning piidlesime suplust eemalt.

No comments: