Tuesday, April 7, 2009

Lühiülevaade IKT-sektorist

Tarkvara-arendajad näevad Kambodžas tugevat, peaaegu piiramatut turupotentsiaali, aga möönavad, et sektor vajab juhtimist ja rahasüste. Vaid 5% kuningriigi SMEdest kasutab arvutisüsteeme.

 

Ja üllatus-üllatus – leidsin selle artikli juurest ka ühe meie kliendi pildi. Mäletan teda hästi, sest ta sõitis „treppi” (mida meil õigupoolest ukse ees küll pole) mingi erilise imelaevaga ehk suure uhke autoga, tal oli kaasas kohalik naine, kellega ta khmeeri keeles suhtles, ja kes oli, mulle tundus, mõnevõrra häiritud, et poiss mulle kuidagi justkui liiga sageli ja avalalt naeratas. Juttu ma nendega ei puhunud; poisi pilkude ja naeratuste eest ma pigem põiklesin, sest too khmeeri naine tundus kuidagi natuke liiga – noh, ma ei tea – tülikas vist. Igatahes, artiklis kirjutati, et poiss on kõigest 23-aastane, kannab nime Kit Hargreaves (arvatavasti inglane, mis muud) ja on siin tehnoloogia arenduses värske tegija, juhtides firmat nimega Arocore, mis tegi Phnom Penhi ühele uuele, Elementsi nime kandvale ööklubile iPod Touch seadmeid kasutava tellimissüsteemi, mis lubab ettekandjatel edastada tellimusi baari reaalajas, parandades efektiivsust ja vähendades vigu, ning mis on integreeritud ka keskse arveldus- ja laosüsteemiga. Noh, seltsimehed omanikud, kas otsime poisi üles ja hangime sellise süsteemi ka meie baari-restorani?

 

---

 

Mobiilioperaatorite vahel on tihe rebimine, kuna turg kasvab mühinal.

 

Kuigi maailmamajanduses on seis nutusevõitu, on mobiilikasutus hinnatundlikus Kambodžas kindlalt kasvamas – ruumi selleks ning nii pakkumis- kui nõudluspoolset huvi on kõvasti. Ekspertide hinnangul on turul, kus on praegu 11 litsentseeritud mobiilioperaatorit, millest 8 reaalselt ka opereerivad, keskpikas perspektiivis tõenäoline (et mitte öelda paratamatu) konsolideerumine, kuna nii palju operaatoreid pikas perspektiivis kasumlikult turule ei mahu. (Väljakujunenud turgudel Aasias tegutseb keskmiselt 3-5 mobiilioperaatorit.) Praegu on aga investeeringute tegemise, hinnasõdimise, tehnoloogilise innovatsiooni, teenuste diferentseerimise ja usalduse kasvatamise ärevad ajad, mis annavad arutust, millised tegijad, millisel kujul pildile jäävad.

 

Kuigi mobiilid on pealinnas ja suuremates provintsilinnades juba laialt levinud, on kõnealune turg ikkagi alles lapsekingades – jaotamata, välja kujunemata – viimastena siin piirkonnas. Kambodža SIM-kaardi turg on hõlvatud 30% kandis, kuid mitmed kohalikud kasutavad ka mitut SIMi korraga, nii et hinnanguliselt on mobiilikasutajaid 3 mln inimese kandis, mis teeb turupotentsiaaliks 12 mln ülejäänud elanikku.

 

Kuna mulle sel teemal siin üsna sageli küsimusi esitatakse ning ajaleht kaob tõenäolisemalt ära kui see ajaveeb, siis kriban ümber ka põhiinofo praeguste turutegijate kohta.

 

Juba opereerivad:

Mobitel (Royal Group) – 012, 092, 017

Hello (Telekom Malaysia) – 015, 016, 081

M-Fone (Camshin) – 011, 099, 085

qb (Cadcomms) – 013

Star-Cell (soomlase juhitav Applifone) – 098

Excell (GT-Teli Cambodia) – 018

Metfone (Viettel) – 097

Smart Mobile (venelaste Latelz) – 010, 093

 

Alustamas:

Beeline (Sotelco) – käesoleva aasta juunis

Kahua (?)

üks veel

 

---

 

Interneti püsiühendus on Kambodžas maailma kallimaid. Madalamate hindade kapi võti –parema koostöö arendamine naaberriikidega ja kanali/liini (link) rajamine rahvusvahelisse võrguväravasse (gateway) – on valitsuse käes.

 

2007. a hindade põhjal olid püsiühenduse hinnad Kambodžas üle 200% keskmisest palgast, võrreldes näiteks naabrite 6%ga Tais ja 26%ga Vietnamis. Püsiühendusele ligipääs on ka üks peamisi murelapsi selle riigi äris. Usaldusväärsus on iseenesest enam-vähem, aga hind on jaburavõitu. Aluseks olev põhjus peitub ebapiisavas infrastruktuuris.

 

Kambodža sõltub praegu Tai ja Vietnami püsiühendusest. Sõltuvus maksabki palju. Kui Vietnami 2 MB/s püsiühenduse hulgimüügihinnad on praegu  400$ ringis, siis Kambodža netiteenuse pakkujad (ISPd) peavad maksma 1300-1400$; Singapuri ja Hong Kongi ISPd vastavalt 110$ ja 50$. Riigi omanduses olev Telecom Cambodia kontrollib riigi ülekandetasusid (transmission charges) fiiberoptilise kaablile, mis on püsiühenduse hindade põhikomponente. ISPd peavad maksma ka iga kliendi seadmete ühendamise eest lähimasse jaoturisse (hub) ning AngkorNeti andmekeskuse jaoturitesse. Isegi kui valitsus võtab vaevaks arendada infrastruktuuri, murda rahvusvahelise võrguväravani, ei pruugi hinnad sellest langeda – rahamaias valitsus võib kogu kasu oma taskusse pista. AngkorNet plaanib ehitada ka oma fiiberoptilist võrku, kuid see võtab aega.

 

---

 

Netti kasutab kõigest 0,5% elanikkonnast. Kasutajaist lausa pooled on naised, mida PPP eriti märkimisväärseks peab. Sealjuures on blogimine iseäranis pop naiste seas. Kuigi must karvane tsensorikäsi ulatub siin riigis ka veebi, on anonüümne blogimine üsna ohutu. Mitteanonüümsed valitsuskriitilised blogijad on saanud ka ähvarduskirju. Kambodža blogijatel on tekkinud oma kommuunilaadne liikumine/seltskond nimega Cloggers.

 

---

 

Kambodža toodab saadaolevaid töökohti arvestades liiga palju IT-lõpetajaid, kellest paljudel puuduvad praktilised kogemused.

2 comments:

Anonymous said...

näedsasiis, polegi see tulevik nii tume seal. ivo pani eestist igatahes plehku ja suundus cambodiasse tagasi, homme vist jõuab kohale teine :)

Una said...

Taevane manna! Pole veel kohanud. Ootame.