Sunday, May 17, 2009

Minu uus lemmikfrukt ehk maole ikka maovili

Kuigi ma olin põhiliselt Indoneesias salak palmide poolt kasvatatavat snake fruit'i (ingl keeles ka dragon egg, ladina keeles salacca, zalacca) siin ka varem proovinud, avastasin selle täiesti uuesti. Olen nüüd kindel, et eelmine kord, kui neid vilju Mirjamiga Battambangis sõime, olid need, esiteks, lihtsalt sellised üsna kidurad ekesmplarid, teiseks, natuke pahaks läinud. Ma veidi kahtlustasin seda ning otsustasin eile uuesti proovida. Ja täitsa uus elamus!

Tükk aega mõtlesin, et mida tuttavat selle vilja maitse ometi meenutab, ja välja mõtlesin lõpuks - maasikat, kujutage pilti. Mike arvas pärast, et tegelikult meenutab ju välimuski maasikat, mille peale ma ise nagu enne ei tulnud, aga kui ta nii ütles, siis - tõepoolest. Kuigi oma ingliskeelse nimetuse on ta saanud sellest, et soomuseline nahk meenutab tõesti ka mao oma, kuid lisaks on see ka pisikeste okastega kaetud, mis vahel harva ka sõrme sisse võivad pugeda, võib seda tõesti ka maasikaga sarnaseks pidada. Mine tea, ehk ongi kuidagi sugulased...

Mis maasikatesse puutub, siis need siin ei kasva. Pealinnast osta olevat võimalik, aga hingehinnaga muidugi. Marjadega on siin üldse sandid lood. Kahtlustan põhjusena liigset niiskust.
Aga pole hullu, põhimarjaajaks peaksin tagasi Eestis olema ja senikaua - snake fruit kompenseerib - mmmm...!

Siin on veel kord näidiseksemplarid...

Ja netist sikutatud kimp...
Niimoodi neid müüakse, jah, aga ma pole nii priskeid siinkandis näinud.

Rambutanid on sellega mu lemmikpuuviljade nimekirjas kuskile 2.-4. kohale nihutatud, aga needki on mõnnad. Ja vaadake, miuksed nummid karvakerad veel!
Osta saab neid peaaegu puuga, nagu näha.

Aa, ja kilohinnaks oli mõlemal eile 5000 rieli ehk 1,25 USD. (Keegi millalgi mainis, et tahaks rohkem hindu teada, aga ma eriti ei viitsi neid üles tähendada.)

---

Nii, kell on 6.30 hommikul ehk pärast paaritunnist ülevalolekut on nüüd paras aeg töisemate toimetuste juurde asuda - juba peaaegu tund aega on valge olnud, aga hea rahulik ja meie mõistes jahe veel.

2 comments:

aire said...

Minu arust näeb see maasikakott välja nagu munandid :)

Una said...

No kellel mis meelel on, eks ole. See ei ole küll see põhjus, miks nad mulle meeldivad. :)