Friday, March 13, 2009

Olukorrast riigis ehk huumorirubriigi jätk

Mul hakkab kohalikust ajalehest ehk PPPst mingi sõltuvus vist kujunema. Igatahes oli see pagana hää vaheldus Undi "Kassi"-romaanidele, mille viimane ots mul venima kippus - no ei olnud nii põnev ja värvikas kui kohalik ajaleht. Pärast "tavakassi" ("Hüvasti, kollane kass!") oli "hiliskassi" ("Tere, kollane kass!") juba üsnagi igav lugeda, kuna kondikava ju ikkagi sama, ent siiski ei lubanud võrdlemishasart raamatut lõpetamata jätta. Samas, võinuks piirduda ka Kesküla võrdlusanalüüsiga, mis oli raamatu lõpus olemas, sealjuures üsnagi põhjalik ja hää. Keskülalt õppisin ka ühe uue sõna - 'travestia' - just travestiaga on "Kassi"-romaanide puhul tegu. Vot.

Aga et siis ikkagi huumorist...

Mõistetigi sellele endisele politseišefile mõrvakatse eest 16 aastat lisavangistust (muude pattude eest oli oma 60 a juba ees).

Rõivatööstus justkui üritaks vähenenud nõudluse kompenseerimiseks uusi turge - Jaapanit ja Venemaad - püüda, ent Jaapan ikka kuidagi ei soovi Kaombodža toodangut, kuna kvaliteet olevat nigel - nigelamgi kui Hiina toodangul - ja Venemaa suunal polegi tegelikult mingeid samme veel astutud.

Peaminister Hun Sen täna juba möönab mingisuguseid hädakesi majanduses, aga tema poolt väljakäidud murevaldkonnad ja -numbrid on ikka kordi kasinamad kui need, mida ettevõtjad ja analüütikud esitavad.

Peaminister annab teada, et nõustub parlamendikomisjonidesse lubama paari opositsiooniliiget (kel 9-liikmelistes komisjonides niikuinii ikkagi praktiliselt mingit mõju ei oleks), juhul kui nad kenamini käituma hakkavad (be nicer). Sealjuures avaldab kahtlust, kas parlament selle ikkagi heaks kiidaks.

Valitsus pani eelmise kuu lõpus päevase etteteatamisega keelu peale igasugustele spordikihlvedudele, mis olid siin hirmsa hoo sisse saanud, kuna see laostavat kohalikud inimesed, eelkõige moraalselt. Noh, iva ju asjas sees - ega see kihlavedamine mõistlik tegevus ega ilus äri ei ole -, aga selle tulemusel kannatasid hiljuti sellesse ärisse suuri investeeringuid teinud firmad tohutuid kahjusid (nt Cambo Six väidetavalt 12 mln $). Ei usu mina, et nad riigilt mingit kompensatsiooni saavad, kuigi ajuti riik midagi nagu lubaks. Ja sellest pole juttugi, et keegi 6000-8000 töö kaotanule midagi kompenseeriks. Lisaks on vesi ahjus spordiväljaannetel - huvi nende vastu on praktiliselt jahtunud. Riigi informatsiooniminister teatas, et tema ei usu, et sel on kihlvedude keelamisega mingi seos ja et spordiväljaandeid keegi keelama ei hakka. Samas, levib kuuldusi, et spordiväljaanded piiravad tiraaže ise - suures hirmus, et muidu hakkaks seda tegema riik, või paneks üldse kinni - kihlvedudele kaasaaitamise pärast.

Seda ma pole ka vist veel maininud, et peale motode ja tuk-tukide liigub siin siiski ka mõningaid autosid. Margiks on valdavalt Lexus, teisel kohal on Toyota. Muid marke polegi vist näinud...

Nüüd lähen kinno "Slum Dog Millionaire"-i vaatama, pärast plaanin Victory Hillile Daniela jämmimist kuulama-vaatama minna. Mul on nimelt vaba päev. See you!

No comments: