Saturday, March 21, 2009

Mis mulle selle nädala lehtedest silma jäi

Opositsioon väljendas peaministrile muret, et makse ei laeku sel aastal piisavalt, katmaks plaanitud kulusid, ja soovitas kohendada eelarvet. Kulusid on selleks aastaks eelmise aastaga võrreldes plaanitud 28% enam (kokku 1,75 mld $), samal ajal kui aasta esimese kahe kuu tulud on 27% väiksemad kui eelmisel aastal. Finantskriisist on mõjutatud Kambodža majanduse kõik neli alussammast: rõivatööstus, turism, põllumajandus ja ehitus. Opositsiooniliige prognoosib kogu selle aasta laekumisi vaid 57% ulatuses selle aasta eelarvest. IMF ennustas selle kuu algul Kambodža SKP langust 0,5%, sellal kui kuningriigi valitsuse prognoos on 6% SKP kasvu. Maksu- ja tolliameti asedirektor möönis impordimaksude mõningast langust ja ütles, et parlamendile tuli see üllatusena. Ta lubas, et tuluplaan vaadatakse veel esimesel kvartalil üle. Samal ajal ütles parlamendi esimene asepresident, et opositsioon ei peaks selle aasta eelarve pärast muretsema, et parlament on kõike ette näinud juba enne eelarve koostamist ning et on olemas fondid, mille raha kulutada, kui finantskriis peaks kohale jõudma.

 

---

 

Välisministeerium kritiseerib vihaselt 2008. a USA inimarengu aruannet, mille järgi Kambodža kaitsejõud olid haaratud seadusvälistesse tapmistesse, kus väljendati muret maaküsimuste ja ebaseaduslike elokohtadest väljatõstmise, võimuloleva partei liigse domineerimise ja ajakirjandusvabaduse piirangute üle, väites, et sel pole inimõiguste tegeliku olukorraga Kambodžas vähimatki seost ning et aruanne sisaldab tõestamata väiteid ja toetub eksitavale informatsioonile. Samal ajal süüdistas välisministeeriumi esindaja USA küsitlejaid poliitvangide piinamises Tai vanglates. Khmeeri Demokraatiainstituudi tegevjuht ütles, et mõistab valitsuse strateegiat heita valgust USA enda õigusrikkumistele, mida tuleb kahtlemata arutada, aga et sellised süüdistused ei vähenda sugugi kohalike rikkumiste olulisust.

 

Lisan, et PPP kajastab peaaegu iga päev „huvitavaid” surma- ja tapmisjuhtumeid ning seoses erinevate kinnisvaraarendusprojektidega erinevate piirkondade elanike väljatõstmist oma kodudest.

 

---

 

Majanduslikud raskused rõivatööstuses leiavad sagedat kajastamist. Alates augustist on oma uksed sulgenud 70 vabrikut ja koondatud on 51 000 töötajat, mistõttu laekub riigile loomulikult ka vähem makse. Mingi Kambodža vabakaubandusliidu onu arvab, et paljud on sulgenud uksed selleks, et vältida makse. Nenditakse, et konkurentsivõime tõstmiseks on vaja parandada kvaliteeti, arendada transporti ja vähendada bürokraatiat. Loomulikult õhutatakse jätkuvalt optimismi, et kohe hakkab kõik paremuse suunas liikuma või vähemalt ei lähe midagi enam hullemaks. Sellal kui kaubandusministeeriumi suuvooder arvab, et mitmesugused liidud saavad sektorit stimuleerida, kutsub Kambodža Rõivatootjae Liidu president 1000 erineva liidu tegevust piirama, kuna nende tegevus võib olla kahjulik. Ühtlasi avaldab viimane soovi „maailmale avalikult teatada, et mis tahes takistused meie ees ka ei seisa, Kambodža ei sure ära.” Oh, jumal tänatud, kivi langes sedamaid südamelt.

 

Ääremärkus: Aastail 2004-2008 investeeriti rõivatööstusse 1,96 mld $, millest 1,17 mld olid välisinvesteeringud.

 

---

 

Elektriga on kuningriigis ka probleeme. Et tagada maksimaalne elketrivõrguga katmine, üritatakse meelitada erainvestoreid, kuigi kontroll jääb ka järgmiseks 10 aastaks kindlasti riigile. Rahvusliku eletrivõrgu selgroogu loodetakse paika saada 2015. aastaks. Elekter maksab Kambodžas 18 USA senti kW/h ehk ca. 3 korda  rohkem kui nii Eestis kui Vietnamis, rääkimata suurtest liitumiskeerukustest ja korruptsiooniprobleemidest, mida on valusalt tunda saanud ka meie hotell. Riigi tähtis elektrionu ütleb, et elektri hind on nii kõrge lähtuvalt täielikust sõltuvusest kütuseimpordist omamaa ressursside puudumise tõttu, aga on ühtlasi kindel, et nii ei jää see teps mitte. Valitsus loodab sõlmida kütusetarnekokkulepped võtmepartneritega ja ehitada kivisöepõhise elektrijaama Sihanoukville’i sadama juurde. Ja veel, 10 km raadiuses alajaamadest saab võrgutariif ülekandekulude puudumise tõttu olema väiksem ehk maapiirkondades suhteliselt suurem. Plaanitava võrgu keskpunkt saab olema pealinn, mis tarbivat 85% riigi elektrist. Alajaama pealinna ja Sihanoukville’i plaanitakse 2011. aastaks. Võrk ühendatakse Lääne-Kambodžaga 2012. aastaks, varustamaks elektriga ka Siem Reapi ja Battambangi.

 

---

 

Võimulolev partei toetas väliskodanike osalemise keelamist kohalike omavalitsuse valimistel mais, kuna nad ei soovi, et välismaalased aitavad opositsiooniparteidel kampaaniat läbi viia ja kuna välismaalaste kommentaarid solvavat kambodža inimesi – keelamine aitavat ära hoida vägivalda, mis võib järgneda välismaalaste kommentaaridele. Rahvusvahelistele vaatlejatele pakub huvi politsei ja relvajõudude roll valimistulemuste mõjutamisel. Näis, kas neid üldse ligi lastakse...

 

---

 

HIV/AIDS puudutab ca. 65 000 kambodžalast, kusjuures sageli esineb HIV/AIDS siin koos tuberkuloosiga.

 

---

 

18. märtsil oli 39. aastapäev prints Sihanouk’i (kelle järgi on nime saanud ka meie linnake) troonilt tõukamise aastapäev Lon Nol’i ja prints Sirikmatak’i poolt. Seda riigipööret nähakse siin riigis erinevalt: kes näeb seda põhjusena, mis vallandas lõpuks kodusõja ja viis punaste khmeeride võiduni 1975. aastal, kes on Lon Nol’ile tohutult tänulik Vietnami kommunistlike jõudude invasiooni peatamise eest. Igatahes polariseerisid 1970. a sündmused Kambodža elanikkonda enam kui miski muu varem. See näitab taas kord lahendamatult vastuolulisi hoiakuid nii punaste khmeeride kui Vietnami võimuhaaramise suhtes siin riigis.

 

---

 

Haridusega on lood nadid. 2010. aastaks seatud eesmärk (mida vaevalt saavutatakse) on, et kooli läheb 100% kooliealistest ning kõik lõpetavad vähemalt 6 klassi. 2007-2008. a statistika järgi läks kooli 93,3% ning survival rate 6. klassi lõpuni oli vaid 52,5%; keskkooli (lower secondary) läks 34,8%, nn ülemkeskkooli (upper secondary) 14,8%. Sealjuures on hariduse kvaliteet pehmelt öeldes suvaline ja võib nt juhtuda, et isegi doktorikraadiga khmeer, milliseid ka siis nähtavasti mõni ikkagi olemas on, ei oska arvutil trükkida.

No comments: