Saturday, May 30, 2009

Eestlased majas, Una baaris

Kuna hommikune vahetus ei mõista kokteile teha, aga külastajad ometi soovisid, asutasin end eile taas natukeseks baarileti taha. Valmistasin 17 caipiroscat. Teisisõnu, pärast mõningast vaikust kaasmaalaste koha pealt saabus üks kaheksane meestepunt eestlasi. Ehk jõminat on me majas nüüd jälle hoopis rohkem.

Tegelikult saabus mõni päev varem ka rändur Lauri - Malaisia kaudu Austraaliast.

Ja baaris caipiroscasid vorpides nägin silmanurgast veel ühte eesti paari, kes olevat üleeile saabunud...

Kuivõrd ma nüüd pidevalt ikkagi enam baaris ei ole, pole ma kõigi külastajatega enam nii hästi kursis ja mõned võivad täitsa nägematagi jääda.

Thursday, May 28, 2009

Khmeeri tähestik

Palun, siin ta on...
Kõigest 99 "tähte", st mingit pagana krõnksu, eks ole. Loomulikult näevad need krõnksud arvuti- ja kiirkäsikirjas veel võrratult erinevad välja - variatsioone on peaaegu lõpmatuseni -, aga need siin minu esituses peaksid olema suht kõige formaalsemad variandid.

Minul oli õppimise järjekord järgmine. Kõigepealt üritasin tähtede maalimisega maha saada, lisasin juurde häälduse. Siis jätsin meelde häälikute järjekorra - see oli muuga võrreldes kukepea. Piltjärjekorramälu rakendamine oli juba märksa keerukam, rääkimata sellest, et lõpuks oli vaja pildid ja helid omavahel niimoodi klappima saada, et ei peaks iga kord tähestiku algusest peale kuni otsitavani kõiki häälikuid hääldama, tähti joonistama - uhh, ei olnud lihtne, aga enam-vähem saan juba hakkama, kuigi kiirus jätab veel tõsiselt soovida.

Mõni täht erineb teisest vaid peaaegu tabamatu minikrõnksu võrra, mida mina ette näitamata ära ei suutnudki näha, - selliste meeldejätmine ja eristamine oli kõige vaevalisem.

Eraldi tuleb ära märkida erinevate 'õ'-de küllus. Põhimõtteliselt on neil kolm häälduse poolest täiesti erinevat põhi-'õ'-d ja siis veel igasugu 'õ'-ühendeid. Ja meie hoopleme oma ühe armetu 'õ'-ga!

Ja muuseas, sotti olen saanud ka ses osas, mis värk khmeeridel sellega on, et nad ingliskeelsete sõnade lõpust susisevad häälikud ära jätavad. Nimelt, nende tähestikus on küll olemas täht/häälik 'sa' (konsonantide eelviimase rea viimane), ent nende keeles hääldatakse see sõna lõpus alati kui 'h' ja mitte kunagi kui 's'.

---

Lugemine on hoopis uuele tasemele astumine...

Kõiki tähti ei hääldata hoopiski alati ühtmoodi. Minu maalitud tähestikus on kastid nende konsonantide ümber, millele järgnevat vokaali tuleb hääldada kui light sound ehk mitte sellise hääldusega nagu minu tähestikus hääldusmärkidega kirjas; ja kriipsud nende konsonantide all, millele järgnevat vokaali hääldatakse vahel heavy, vahel light sound'ina - ei ole suutnud seda küll veel selgeks saada, millal kehtib neist esimene, millal teine "vahel". Näiteks, heavy sound'ile 'ä' vastab light sound 'iiõ', 'ao'-le 'oo' ja 'äõ'-le 'õõ'.

Vasakult paremale ei käi lugemine-kirjutamine ka teps mitte ehk et tähtede kokkuveerimine käib niimoodi sinka-vonka. Nimetaksin seda sestap vigurlugemiseks. Peale selle, et osa sõltuvaid täishäälikuid kirjutatakse konsonantide suhtes alla, osa peale, osa kõrvale, kirjutatakse mõni neist ka pooleldi ühele, pooleldi teisele poole konsonanti ehk et konsonant on kahe vokaalipoole vahel - palju õnne! Nooled ja nn poolituskriipsud minu maalitud sõltuvate vokaalide vahel tähistavadki konsonandi asetust nende suhtes.

Üks näidissõna...
See tähendab "mina" (jah, olen küll hästi enesekeskne) ja koosneb nimelt kolmest tähest. Esimesena loetakse neist see tagurpidi "S", mis on 'khaa', teisena selle all olev krõnks ehk subscript 'tjõnjoo', viimasena sõltuv täishäälik 'om', mis koosneb sellest kõige ülemisest mullist ja kõige alumisest krõnksust. Kokku tuleb veerida 'khnjom'.

Mul läheb mõne sõna häälduse leiutamisega vahel paar minutit, nii et arenguruumi on ikka kõvasti.

Kuulmise järgi kirjutamine on hoopiski adumatu kunst, sest sama hääldust võib sageli üsna mitmel viisil kirja panna, mis muidugi ei tähenda, et iga häälduspärasel viisil kirjutatu ka tähendusliku sõna kokku annab. Ja eks sa siis otsi kõnes kuuldud tundmatut sõna sõnaraamatust!

Tähendust tean siiani vaid käputäiel sõnadel, lauseid kokku panna ei oska hoopiski, kui paar käibefraasi välja arvata, - nii et a looong way to go...

---

Aga ma kahtlustan, et ma võin olla esimene eestlane, kes sedavõrd aru on kaotanud, et khmeeri tähestikku kirjutama hakanud. Kui kellelgi on andmeid, et mõni eestlane on mind edestanud, andku märku.

Kuivõrd näidis on teil nüüd ees, siis võite teha võidu, kes tessaks jõuab. Mingit motivatsiooni ma küll pakkuda ei mõista. Ju oleks mingit laadi ajukahjustust vaja, umbes sellist nagu minul... Ühesõnaga, arvatavasti jään väga pika puuga ja kauaks essaks.

Sunday, May 24, 2009

Sügis käes?!

Vihma aina kallab ja kallab. Ning minu juustel - on luulud - peavad end meie mõistes sügisesteks puulehtedeks ehk lihtsalt langevad ja langevad. Väga kaua see muidugi enam kesta ei saa, sest lõpmatuseni neid seal pole; õigupoolest ongi juba päris napilt alles jäänud.

Jah, mul on siin praegu üsna pingeline ja mingis mõttes tunnen siin rohkem kui iial varem tõelist mina-ja-maailm-tunnet ehk teatud mõttes olen nagu totaalselt üksi ja iseenda eest. Mu vaimu jaoks on see ok, lausa vägagi exciting väljakutse, aga mu keha arvab vist natuke midagi muud...

Igatahes, viimaste päevade tendentse vaadates jõuan Eestisse küll täiesti karvutu peanupuga ja vahest ei tee mind keegi enam tundmagi...


Sellegipoolest, kindel on see, et elusügiseni ei ole ma jõudnud. Jäägu ma või homme kiilaks, aga mina olen alles hakanud tõeliselt suve nautima. See liialt tujukas kevad on õnneks möödas ja sügis kindlasti veel kaugel. Jebedijee!

Saturday, May 23, 2009

Kellele pulm, kellele bussijaam

Sellal kui osa meie maja rahvast eelmistel päevadel baari-Narini ja baari-Pheapi pulmas viibis, veetsin mina hulka aega bussijaamas - tänava-, st bussijaamalaste, vingugaaside, hagijatest tuki- ja motomeeste, harvadest bussidest väljuvate mõnede üksikute turistide ja rohkemate kohalike ning meeldivate konkurentflaierdajate keskel. Peale flaierdamise sai ka meeldivalt juttu puhutud ja natuke maletki mängitud - mis siis, et see oli teine kord mu elus ehk et ma seda sugugi ei oska. Lõpuks olid tulemusedki olemas - isegi lausa õnnestus mingeid vooge meie hotelli poole suunata. Ühed nõudsid mult lubadust, et meie hotell on sama ilus kui mina, ning pärast mu hetkelist kokutamist selle saanud, suundusidki õiges suunas.

Appi, ämblik!

Eile hommikul lendasin kodutualetist tulise jutina välja, sest keegi üritas poti sisemusest välja tungima hakata, sellal kui mina seal istusin. Piilusin pärast ukse vahelt - suur karvane ämblik oli. Üldiselt ma ju ämblikke ei karda, see tähendab Eestis, tavaliselt, aga siin ei või siiski kunagi päris kindel olla, kas mõni neist ehk mürgine pole. Sulgesin ämbliku vannituppa ja lahendusena tellisin koristusteenuse. Õhtuks oligi ämblik koos muu suurema prahiga kadunud.

Väiksed Eesti (või koguni eesti, märkimaks teadagi rahvuslikku kuuluvust) ämblikud tekitavad mus isegi teatavaid nostalgilisi mälestusi - lapsepõlve kooselust ämblikega. Ei, see ei ole märk raskest lapsepõlvest - see pigem lõbus mälestus...

Minu vanemate esimene oma kodu - oma pealinnas elavatest vanematest eraldi ja koos meiega (minu ja õe-vennaga) - oli Keilas, Puškini pargis, vanas lagunenud mõisahoones, ühetoalises korteris, kus köök oli mäletatavasti üsna suur, ent tuba oli enam-vähem sedavõrd kitsuke, et kui vanemate diivan oli öörežiimil, oli ruum ka otsas. Nii magasime me kapis - sellises vanas sisse-ehitatud ja sügavas. See oli tehtud kahekordseks - õde-vend olid ülemise korra peal, võre taga. (Nad olid vist alla aasta vanad, kui sinna kolisime. Ma ise kas 4 või äsja 5 saanud. Sestap on ka mälestused alles unenäolised ja fragmentaarsed.) Ja mina magasin kapipõrandal paikneval madratsil. No ja seal need ämblikud siis kondasidki, vahel ka teki all ja padja peal. Ma ei mäleta, et nad mus mingit õudu või õõva oleksid tekitanud. Saime täitsa sõbralikult läbi ja mahtusime kõik kenasti ära.


Kui jutt juba selle Puškini pargi mõisahoone peale läks... Jah, see oli siis igavesti lagunenud ja justkui kummituslik. Ei, kummitusehirmu ma ka tegelikult ei mäleta, küll aga mäletan, et seal majas elas mingi onkel, kes oli ehk kommionu vms ja kelle eest mul hoiduda kästi. See onu tekitab küll siiani veidi judinaid.

Ja muidugi oli see elamine selline, et vesi ja küte tuli sisse tuua, solk välja viia. Kemps oli kuidagi korruse peale üks. Ja vot seda ma siiani ei tea, kas ma olen selle välja mõelnud või mitte, aga see kemps oli nagu kõige jubedam koht üldse - talvel läks see jäässe ja kevadel hakkasid kollased purikad pea kohal tilkuma - minu meelest oli teisel korrusel sama koha peal ka kemps, aga ma pole siiski kaugeltki veendunud, et see ikka võimalik sai olla. Igatahes oli lastel privileeg kasutada köögiämbrit. Õigupoolest küll ainult minul, sest õel-vennal oli siis veel üldsegi privileeg püksi teha.

Aga jõgi tegi ühe majanurga ümber maalilise jõnksu ja talvel - noil aegadel, eks ole, kui talved olid hulka talvisemad, niisamuti kui rohi rohelisem jne, - oli lumi sageli lastele üle pea, mis oli iseenesest samuti maaliline, ent kuivõrd sinna mingi traktor alati esimese rutuga teed sisse kaevama ei kihutanud, siis samas mitte eriti funktsionaalne. Meie pidime sageli mu meelest juba enne 6 hommikul sealt läbi tungima - rongi peale, et Tallinnasse kihutada. Novot selle koha peal ma nüüd jälle hästi ei mäleta... Tallinnas käisime emaga nagu kahekesi... Aga mis need õde-vend siis tegid? Ju olid ikka juba nii vanad, et sai sõime viidud... Nende jaoks oli igatahes uhke raudjalastega kaksikutekelk, mille oli sel sügaval defitsiidiajal kuskilt välja koukinud muidugi mu nirgist vanaema, aga ega seda uhket kelkugi saanud läbi lauslume lükata.

Tallinnas käisime emaga seetõttu, et ema töötas siis alles pealinnas, tudeng oli ka samal ajal. Ja mina ruttasin temaga sageli kaasa. (Tegelikult kirjutasin esimese hooga "tolknesin", aga "ruttasin" on oluliselt õigem. Sest ajast saati olengi harjunud punktist A punkti B ikka tõtaka sammuga astuma, mitte uimerdades; iseasi küll, kui ma nautlemiseks jalutan.) Emaema ja isaisa töökohtades viibisin ka ühtepuhku. Aga üsna omapäi käisin ka juba ringi. Kadriorgu Reet Kaasiku (hilisema Kriigeri) tantsutrenni liiklesin mu meelest juba 5-aastaselt üksinda, trammiga. Vahel tikkus mõni tädi lgi, et kuhu sa, lapsuke, oma vanemad oled kaotanud. Seleta siis, et tädi, kõik on kontrolli all - vanemad on tööl ja mina lähen trenni. Ükskord juhtus küll ometi, et jäin trammis magama ja sõitsin oma peatusest mööda, - siis ma vist enam nii suurt enesekindlust üles ei näidanud. Ei mäleta, kuidas, aga sihtpunkti ma siiski jõudsin.

Nojah, enne kui otsaga kuidagi ämblike juurde tagasi jõuan, pean veel märkima, et sest vanast lagunenud mõisahoonest on tänaseks saanud täitsa kena ja esinduslik Harjumaa muusem, nagu eelmisel aastal oma silmaga näha võisin. Kappi, kus magasin, rahvale vaatamiseks siiski ei pakuta. Ja kõik tundus muidugi kahtlaselt väike jne, aga iseäranis kahetsusväärne oli asjaolu, et seinalt puudus ka mälestustahvel kirjaga: "Selle maja kapis magas Una koos ämblikega". Aga pole hullu, Keila-Tiina arvas, et see kindlasti tuleb veel sinna.

Meie pere järgmise koduga seoses on mul ka üks ämblikumälestus - sedakorda natuke kummituslikum, või isegi kafkalikum. Kõigepealt, tegemist oli jälle ühetoalise korteriga, sedakorda pikkade joostavate koridoridega noorte geoloogide (kellede hulka mu isagi kuulus) ühikas, mis sumises sellal lastest nagu mesilastaru - oli ju aeg maa lastega täita. Ja täideti hoolega. Aga kapis ei maganud me siis enam teps mitte. Isa ehitas meile kolmekordse nari, voh! Peaaegu uskumatu, aga tõsi. (Tegelikult ehitas ta isegi telliskividest vanni, mille ta ära plaatis ja kus me õe-vennaga koos mulistasime.) Aga seal naril pidin mina sedapuhku magama ülakorrusel, mis tekitas teatavaid nägelusi, sest õde-vend said asjast aru umbes nii, et tegemist oli mingi hierarhilise asetusega ja nad tahtsid ise hierarhia tipus olla, paraku aga ei lubatud, ning mina ihkasin allapoole, sest lae all oli paganama kuum ja ruumi vist ka kõige vähem.

Minu vanemate üks esimesi suuremaid investeeringuid, ühtlasi suuremaid ruumivõtjaid ses ühetoalises korteris, oli klaver - küll mitte tiibklaver, aga omajagu kolakas ikkagi -, mida mind õppima pandi. Eks ma tahtsin vist ikka ise ka. Keegi mind nagu ei sundinud. Vanemad arvasid vist esiti, et vahva, las tegeleb, kasvatab distsipliini, aga nad ei osanud kohe ette kujutada, kui tüütuks see teistele võib kujunuda ja et mu kohusetunne võib liigsekski paisuda ning muusika mulle suisa "ohtlikult palju" meeldima hakata... Noh, väga hea, kokkuvõttes andis see mulle edasises elus teatud privileegid - mind "küüditati" klaveriga koos minema. Seal ühikas selle teise otsa, täiesti omaette tuppa, mis oli enne vist pesuköök, aga jäi mingil hetkel kasutult seisma. Nii sain mina siis algklassilapsena päris palju privaatsust, sellal kui teised ses majas elasid keskmiselt ligi neljakesi ühes toas. Sama kordus põhikooli ajal juba Tallinnas elades - jälle kord sain peamiselt tänu klaverile oma perekonnast kaks korrust kõrgemale omaette korterisse - ok, tegelikult ühiskorterisse, kus elasin koos ühe juudimutiga (jah, on teatavaid põhjusi, miks ma teda "mutiks" nimetan, - daam ega proua ega ka lihtsalt tädi poleks tema puhul kindlasti kohased). Ehhh, njaaa, see juudimutt oli ka ülimalt värvikas frukt, kellest oleks nii mõndagi pajatada, aga jäägu see mõneks teiseks korraks. Ma ei tea, miks ma üldse kogu seda jama kirja hakkasin panema... Tegelikult teavad mu lähemad sõbrad neid lugusid niikuinii juba ammu.

Heakene küll, jõudkem siiski ämbliku juurde tagasi. Seal ühika omaette toas, kus ma peale muude väiksemate ja suuremate lolluste (muuseas näiteks ka üsna regulaarse kummiliimi hingamise, mis seletab nii mõndagi, eks ole) vahel ka klaverit harjutasin, elas sellesama klaveri taga ka üks ämblikpoiss, kes esiti oli mulle üsna armsaks sõbrakeseks, aga muutus aja möödudes nagu väikseks ja üha suuremaks kolliks - ta jalad venisid aina pikemaks, veelgi enam jalakarvad. Välja ilmus ta vaid siis, kui ma käed klaverile panin, ja niipea kui need sealt ära võtsin, oli ta jälle klaveri taga peidus. Seega, tabada oli teda kaunis keerukas. Aga häirima oli ta mind paraku hakanud... Pean tunnistama, et lõpuks jäi ta eluke minu hingele, - mõrvasin ta brutaalselt kotaga. Rahu tema põrmule!

Juhhuu, hästi tehtud, õde!

Ma olen siin blogimise koha pealt nüüd natuke laisaks muutunud, õigemini on prioriteedid nihkunud, aga kuivõrd Ajujahist minu Singapuris ja Kuala Lumpuris käiguga juba juttu oli, siis tuleb see asi lõpuks siingi tagantjärele, ent seda suurema rõõmuga ära märkida, et - minu õde pälvis oma ReUse Republic'u äriplaaniga sel konkursil teise koha ja 175 000 krooni, nagu ajakirjandusestki lugeda võis. Rahakest on ta äriplaani jaoks küll vähe, aga no asi seegi ja saavutus ju igati vahva.

Palju õnne veel kord, õeke! Ja ma olen täitsa kindel, et paned selle asja tublisti käima niikuinii.

Tuesday, May 19, 2009

Meenutusi HLP jõulupeost

Täna saatis Triin mulle HLP (loe: Hansson, Leego & Partner) jõulupeo pilte. Tegemist oli 1930. Las Vegase stiilikaga. Käidi spetsiaalselt Tallinnast kostüüme laenutamas ja puha. Päris vahva meenutus - Eestist, talvest ja HLPst. Üritus ise toimus Otepääl (või siis selle lähistel), Veerpalu villas. Jagan neid pilte teiegagi. Kahjuks pole ühtki fotot meie pokkeripõrgust... Ühtlasi, tervitused HLP-lastele!

Limusõit Tartust Otepääle



Veerpalu villas



Ülevalt vasakult: Tiia, praktikant Astrid, ReinH, Kairi, Triin, Una; alt vasakult: Erkki, Kaie, ReinL
Ainsana toonastest HLP-lastest on piltidelt puudu Hüite.

Sunday, May 17, 2009

Minu uus lemmikfrukt ehk maole ikka maovili

Kuigi ma olin põhiliselt Indoneesias salak palmide poolt kasvatatavat snake fruit'i (ingl keeles ka dragon egg, ladina keeles salacca, zalacca) siin ka varem proovinud, avastasin selle täiesti uuesti. Olen nüüd kindel, et eelmine kord, kui neid vilju Mirjamiga Battambangis sõime, olid need, esiteks, lihtsalt sellised üsna kidurad ekesmplarid, teiseks, natuke pahaks läinud. Ma veidi kahtlustasin seda ning otsustasin eile uuesti proovida. Ja täitsa uus elamus!

Tükk aega mõtlesin, et mida tuttavat selle vilja maitse ometi meenutab, ja välja mõtlesin lõpuks - maasikat, kujutage pilti. Mike arvas pärast, et tegelikult meenutab ju välimuski maasikat, mille peale ma ise nagu enne ei tulnud, aga kui ta nii ütles, siis - tõepoolest. Kuigi oma ingliskeelse nimetuse on ta saanud sellest, et soomuseline nahk meenutab tõesti ka mao oma, kuid lisaks on see ka pisikeste okastega kaetud, mis vahel harva ka sõrme sisse võivad pugeda, võib seda tõesti ka maasikaga sarnaseks pidada. Mine tea, ehk ongi kuidagi sugulased...

Mis maasikatesse puutub, siis need siin ei kasva. Pealinnast osta olevat võimalik, aga hingehinnaga muidugi. Marjadega on siin üldse sandid lood. Kahtlustan põhjusena liigset niiskust.
Aga pole hullu, põhimarjaajaks peaksin tagasi Eestis olema ja senikaua - snake fruit kompenseerib - mmmm...!

Siin on veel kord näidiseksemplarid...

Ja netist sikutatud kimp...
Niimoodi neid müüakse, jah, aga ma pole nii priskeid siinkandis näinud.

Rambutanid on sellega mu lemmikpuuviljade nimekirjas kuskile 2.-4. kohale nihutatud, aga needki on mõnnad. Ja vaadake, miuksed nummid karvakerad veel!
Osta saab neid peaaegu puuga, nagu näha.

Aa, ja kilohinnaks oli mõlemal eile 5000 rieli ehk 1,25 USD. (Keegi millalgi mainis, et tahaks rohkem hindu teada, aga ma eriti ei viitsi neid üles tähendada.)

---

Nii, kell on 6.30 hommikul ehk pärast paaritunnist ülevalolekut on nüüd paras aeg töisemate toimetuste juurde asuda - juba peaaegu tund aega on valge olnud, aga hea rahulik ja meie mõistes jahe veel.

Proosit, Daniela!

Üleeile, kui ma esialgse plaani järgi pidin Eestisse minema, selgus ootamatult, oli Danielal sünnipäev. Kallasin talle õhtul, kui selline asjaolu ilmsiks tuli, baaris Vana Tallinnat ja ta läks puhta pöördesse - mitte ei suutnud aru saada, kuidas ta oma senise elu üldse ilma selle joogita elada on saanud. Pärast jätkasime "Ahvides". Mingi Siem Reap'i väidetavalt parimate baaride omanik (üks on see laheda nimega Angkor What?, mida ka oma Siem Reap'i sissekandes mainisin), kes meie hotellis oma naisest puhkab - nagu aru sain -, laulis Queeni "Bohemian Rhapsody't" kaasa nagu tõsine karaoke-ooperistaar, rahvas aplodeeris. Ja kuigi Daniela on peaaegu alati hoos ja häälekas, polnud ma teda sellises hoos siiski veel enne näinud - aina uiskas ja huilgas, nagu torust tuli, - täiesti uskumatu tegelane. Sealjuures tegi ta väga valjult maha inglasi, keda ümberringi hulgaliselt jagus (omanikudki on seal inglased). Mina aga olin öösel arvuti taga istunud ja üsna kudenud, alkohol ka alla ei läinud ning, suutmata Danielaga samale tasemele jõuda, läksin peagi ära magama.

---

Muuhulgas kuulsin õhtu jooksul, et Daniela oli lapsendatud jõukasse šveitsi perre, kelle jõukusest tal põhimõtteliselt kopp ette sai. Ta pidas paremaks oma lapsed sest kremplist eemale tuua ja oma rahakoti peal elada, mitte lasta lastel katuseid samamoodi sõitma ajada, nagu sõitvat ta vanematel, kes tahtsid neile iga sõrmeliigutuse peale võimaldada kõike, mis vähegi pähe turgatas. Laste isa, kellega ta juba mõnda aega koos ei elanud, olevat psycho'ks muutunud ja tänaval inimestele kallale läinud, leides, et need ta naist liiga palju vahivad.

---

Danielale veel kord õnne! Hip-hip-hurraaa ja proosit!

Saturday, May 16, 2009

Tsirkus Beach Roadil - üsna otseses mõttes

Käisin just korraks kontorist väljas - jajah, üldiselt muidu vaikselt kontorirotistun siin viimasel ajal - ja seekord ei saanud ma jätta kaamera järele tõttamata, pilte klõpsamata ja neid teiega jagamata...

USAst pärit Austraalias elav itaalia keelt mittekõnelev itaallane Jill, kes on meie hotellirahvast siin vist juba oma paar nädalat basseiniäärsete treeningutega lummanud


Ja on ka, millega lummata! Iseäranis vajuvad ammuli muidugi meeste suud, vahel võib väikest ilaniretki täheldada.

Jill õpetab siin kitsikuses lastele vabatahtlikuna tsirkust, et need teatud skill'id omandaksid ja raha saaksid teenida. See asjaolu seletab ka tema enda skill'e.

Teen sohki, tunnistan üles

Jah, möönan, pea norus. Vahel ma parandan vanemates postitustes kirjavigu, aga mitte ainult - mõnikord ka sõnastust või lausa lisan või kustutan midagi. Iseäranis pagana kurjavaimu neetult palju maadlemist on vormindusega. Ja maadlen mis ma maadlen, no mitte ei saa aru, kuda see blogspot selle tekstisuuruse omatahtsi kord siukseks, kord näukseks keerab ehk kust tal, raisal, mingi oma totter tahe pärineb. Igatahes, ses osas olen enam-vähem juba alla andnud.

Mulle tundub, et selline tagantjärele päevaraamatu kohendamine on natuke nagu pettus, aga teisiti ma ka ei saa. Spank me!

Kelgutamine Kambodža moodi

Täna nägin sellist vaatepilti: lapsed olid leidnud ratastega tooli jala ja väikse betoneeritud künka ning panid need kaks asja kokku - selline see kelgutamine Kambodža moodi ongi.

Friday, May 15, 2009

Korralik netiühendus nagu muidu saadud

Kes ütles, et siin riigis pole võimalik korraliku kiirusega netiühendust saada! Aga palun, maksad kuutasu 8000 USD ja 2-megane ühendus olemas nagu niuhti. Või noh, kindel ei saa siin ju milleski olla, aga nii vähemalt lubatakse. Enne hangid muidugi ruuteri ka.

Kui ei usu, vaadake ise: http://www.online.com.kh/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=50

Jälle see joonistamine!

Joonistamine on mind lapsest saati kiusanud - et mitte öelda, mulle vastik olnud - ja rahule ta mind ei jäta, sinder!

---

Mulle endale tundub, et viimastel aastatel olen hakanud easygoing-olemise kunsti kohati päris hästi valdama - mis ei tähenda, et seda alati vaja oleks või seda alati sooviksin -, lapsena olin aga pigem pingutatult püüdlik oivik - noh, selline, mitte milleski mitte kuigi andekas, aga igas asjas üsna tubli - peaaegu läbinisti viieline ikka. Ja sugugi mitte muretu.


Juba algklassides "ilutses" mu kulmude vahel vertikaalne vaokene. Mäletan, et keegi - seda küll mitte, kes, - juhtis sellele mu tähelepanu ja ähvardas varakult põhimõtteliselt kortsus vanaeideks saada. Mis tänaseks, hoolimata kunagisest sõnakuulekast kortsudest puiklemisest ehk kulmude juuksepiirile surumisest ja viimasel ajal puhtkohtlusest pakatavast pidevast irvitamisest – vahel imalusse kalduvast, vahel iroonilisest, mis aga mõlemal juhul samuti hulgaliselt kurde tekitab -, ongi praktiliselt juhtunud, eks ole. (Jeesus, miuke napakas lohisev lause tuli! Kes mingi mõtte välja loeb, võib end millegagi premeerida.)


See selleks. Mis te arvate, kas sellise inimese vaim ja meeled olid vabad millegi loomingulisega tegelema? ... Küsimus oli retooriline, vastus üsna ühene.


Ei saaks öelda, et selline olla oli mu vaba valik ja teadlik soov. Nüüd, täiskasvanuna, oleks iseasi. Kuigi nii ehk naa usun ma ka mingisse "jumal"-teab-kust-tulevasse geno- ja fenotüübist ja keskkonnast sõltumatu loomuse olemasolusse, mida täiesti mis tahes suunas ikka kangutada ei saa... Aga päris sageli saab sedagi hoopis enam suunata, kui arvata tahame või julgeme… Juhul kui me endale ise liiga kitsaid piire ei sea… Võib ju end mingis väljavabandamise või isegi enda tundmaõppimise vms tuhinas ka täiesti kinni piiritleda, seda ka loomuseks pidada ja sedaviisi end ise lämmatada... Teisalt, kuidagi võiks oma piire ikkagi nagu tajuda... Tegelikult, olulisem kui piiride ja puuduste teadvustamine - ja selle käigus ehk koguni nende väljamõtlemine, juurdeloomine - on heade eelduste ja tegelike/suurimate vajaduste ja soovide tundmaõppimine. Tuhka neist piiridest, kui valid selle tee, kus tõkkepuud ees ei ole! Ehk peaga vastu seina põrutamise asemel ukse, kust söakalt läbi astuda.

Oijah, see loomuseteema jne on ka väga intrigeeriv, aga kuidagi peab joonistamise juurde tagasi jõudma... Nojah, umbes taoline, nagu kirjeldasin, ma enda arvates tõesti olin. Mistõttu kunsti- ja tööõpetus kujunesid üheks suuremaks mureallikaks üldse - küll oli raske neid "5" peale punnitada! Ja paar korda tuligi veerandi hindeks ikka "4" ka. Oli see vast nadi tunne! Ja murekorts süvenes, kortsvanaeidestumine lähenes kiirustades. Eks ma siis kiunusin ja viunusin ja lasin päris sageli teistel enda eest joonistada. Kord kiunusin isegi isa ära - ta kopeeris mulle raamatust lugemispäevikusse aknaklaasi peal hariliku pliiatsiga ninasarviku või elevandi või mingi siukse tegelase - sellise helehalli. Ise ta armus sellesse täielikult. Kui ma siis pärast sain selle alla veerandihindeks "5-", koos umbes säherduse selgitusega, et leninlikke raamatuid vähe loetud vms - ja tõsi, ühtki polnud -, avaldas isa solvumist ja teatas, et see oli ka viimane kord, kui ta mulle mingeid pilte joonistab või üldse mu kooliasjadega tegeleb. Ega oli kah. Ühtlasi esimene. Või siis äkki ta paar korda ikkagi aitas mul midagi vene keele tunni jaoks tõlkida, poetades meelega mingit jerunda’d ja roppusi sisse… Ja paari aasta tagant ikka küsis, mitmendas klassis ma käin; ja mida iganes ma vastasin, muutus ta murelikuks (no niimoodi humoorikalt-irooniliselt – seda soont tal jagub) ja ütles alati, et kuule, nüüd küll juba aitab - jääd veel issile kätte muidu. Ja ega ta väga palju mööda ei pannudki.

Nii-nii, jälle kipun kõrvale kalduma... Kui ma gümnaasiumisse läksin, lootsin metsikult, et kunstiõpetusega on nüüd küll lõpuks ometi ühel pool - ja teistes koolides mu meelest lõppeski see asi ära -, aga tutkit brat - vahetasin end sellisesse kooli, kus oli ette nähtud kunstistuudio, mis kujunes hirmsamaks kui kunstiõpetuse tunnid iial varem.


Esimesest stuudiost mäletan, et Tallinna Bakalaureuse Erakooli õppemajas, mida meie, tasuliste õppurite, rahadega alles hakati üles ehitama ja mis pärast mu koolilõpetamist kuuldavasti päris nägusaks sai (jutt on praegusest Akadeemia Nord'ist), oli õppetingimuste koha pealt paras kaos, toolegi nappis. Kunstihullu proua Viidalepa dikteerimisel tuli üles tähendada mingi metsik nimekiri kunstitarbeid, mis kõik oli vaja järgmiseks korraks hankida. Alustades molbertist, eri liiki värvidest, orava-, ahvi- ja kurat-teab-mis-eluka-sabast tehtud pintslitest (väiksed iluliialdused on ju lubatud, eks) ning lõpetades - tooliga. See viimane pole mingi liialdus.


Üks poiss isegi tuli järgmine kord, tool kaenlas. Ja muide, tema saigi ehk just meie koolist endale kunstipisikukese külge - mitte küll niivõrd sest kunstistuudiost, kuivõrd minu jaoks samuti piinavast filmistuudiost, kus tuli kah põhiliselt ikkagi joonistada. Nüüd ta väntabki filme. "Detsembrikuumusest" olete vist ikka kuulnud, ehk näinudki.


Aga see neetud kunstistuudio, kus Anu veel sageli pärast tundi üritas mingeid pagana kriipse ja natüürmorte paberile saada, toimus lisaks kõigele laupäeviti, sellal kui teised noored lulli lõid.


Muide, kui ma kunagi mingil aimamatul põhjusel, milleks esimese hooga pole kindlasti minu oravasabapintslist puhuvad seniolematult värsked ja kogu maailma raputavad tuuled, peaksin kuulsaks saama, katsuge mu emalt mu üks ja ainuke kunstisuurteos - natüürmort mingist maltsast - odavalt kätte saada ja hingehinnaga maha müüa.

Aga kõik see rist ja viletsus pole paraku kaduvikku-möödanikku jäänud ning jälitab mind Kambodžaski. Khmeeri tähestiku kirjutama õppimine on vähemalt sama hull kui hullu Viidalepa kunstistuudios kriipsude komponeerimine. Ja kuigi ma ju kunsti tegelikult armastan ja see kunagi peas olnud totaalne tõrge on ka nagu ületatud - suudan ka lõõgastuda ja natuke loomingulisustki endale ligi lasta -, on kujutava kunsti tee teiste teedega võrreldes pigem ikka see tõkkepuuga tee, mida olen vältinud, mistõttu nii käe kui silma vilumatus annab päris tõsiselt tunda. Näiteks, vorbin näidise järgi pika joru enda arvates ühte ja sama tähte täitsa kenakesti valmis ja siis selgub, et mõned kukkusid välja veel halvemad kui teised. Ja mina nende kuradi krõnksude erinevusest aru ei saa! Kui õpetaja just iseäranis kannatlikult ei seleta, puust ja punaselt mitukümmend korda ette ei tee. Aga õnneks ikka seletab ja teeb. Harva juhtub, kui jõuan tulemuseni "almost", aga nagu olen kirjutanud - see ongi siin maal tegelikult maksimumkvaliteet, nii et mingeid edusamme siiski teen, pole hullu.

---

Aga kui nüüd päris aus olla, siis pole ka khmeeri keele häälikute tabamine-matkimine kergete killas ülesanne - mis siis, et muusikalist kuulmist on mul märksa enam kui kunstilist kätt.


---


Nii, asun jälle maalima ja häälitsema. Tsutsufrei!

Thursday, May 14, 2009

Palju õnne, härra kuningas!

Kuna kuningal on kolmandat päeva järjest sünnipäev - milleks muuks seda kuningat siin vaja on kui tema sünnipäeva tähistamiseks -, on meie muidu nii western klientuuriga hotell täitunud kohalikega. Naljakas vaadata - basseinis puhta khmeerid. Noh, igatahes on sel viisil kuningast meilegi tolku. Palju õnne ja proosit!

Tuesday, May 12, 2009

Una saabub Tallinna lennujaama 05.07 kell 14.05

Muidugi juhul, kui kõik läheb plaanipäraselt. Lennupiletid selliseks ajaks igatahes ümber muudetud.

Peaaegu otse lennujaamast võiks laulupeole minna.

Sestap, kallid sõbrad Permanentsed Peripateetikud - jah, ma tean, et ma olen veidi labiilne, teatades kord, et mina saan matkale tulla ainult siis ja siis, mõne aja pärast, et mul kama, alati sobib, jne -, palun tungivalt alustada (ok, alustada võiks ka tungivalt, aga eelkõige tegelikult palun tungivalt, hardalt ka muidugi) matka siiski teisipäeval, 07. juulil, mitte esmaspäeval, sest esmaspäeval pean ma jõudma ka Tartus ära käia, et oma stuff seal kokku pakkida ja siis kaasa tarida. Arvestades, et matk on mu peamisi argumente, miks ma üldse suvel Kambodžast Eestisse tulen, loodan - jälle tungivalt -, et saate muga arvestada. Onju? Eksju?

Elumuutused

Üleeile rentisin moto, mis tähendab, et olen lõpuks ometi mobiilne ja saan ka natuke aimu, mis pagana linnas ma siis ikkagi elan. Varem polnud erilist point'i rentida. Niikuinii näiteks kuskile mujale sööma minna eriti ei saanud, kui 6 päeva nädalas kõigil õhtutel tööl olin, sest suurem osa söögikohti avatakse kell 2 või hiljem. Päevasel ajal hüppasin vahel harva Otresele minekuks kellegi teise motole; eriti harvadel juhtudel sai mõni motoots (NB! loe liitsõnana ja poolita õigest kohast, ma kohe meelega ei pane sidekriipsu vahele) ka kuskile mujale tehtud. Kummaline oli baaris vastata küll, et ei, ma ei tea, kus see asub, ei, ma ei tea, kuidas sinna saab, sest sorry, ma pole käinud. Aga nüüd kiman ringi. Eile sain trahvi ka juba, sest mu renditud motol pole peeglit ja mul pole juhiluba. Paljud, õigemini suurem osa turiste, sõidab ilma juhiloata - nüüd ja ka edaspidi. Kui politsei asja tõsiselt käsile võtaks, lõppeks motorendiäri ilmselt ära. Aga ei võta. Ju neil sai praegu lihtsalt bensiin Hummerite jaoks otsa vms ja oli vaja natuke teenida. Õnneks tuli Nicole mulle appi, kui talle hellasin, ja kuna ta tundis seda võmmi, siis piirdus trahv seekord 2,5 USDga. Nicole lubas selle tuttava võmmiga veel kõnelda, et ta mind enam kunagi kinni ei peaks, kui veel mind kohtab, sest ka täna olid nad jälle väljas, kui Victory Hill'ile tahtsin minna. Pöörasin otsa ringi ja ei läinudki. Ahjaa, mu moto on nati juba rikkis ka - mingi gaasirelee vms -, mis avaldub sedaviisi, et gaas on kogu aeg peal ehk et pean aina pidurdama. Homme katsun moto välja vahetada. Aga igatahes on mul väga soodne diil, nii et nuriseda ei saa.

Nii ma siin siis liiklen...

Olen küll mina, kuigi üsna hästi maskeerunud, eks.

---

Eile kolisin oma uude koju. Ehk enam ei ela ma meie hotellis. Kaua sa ikka elad, töötad ja veedad aega samas kohas! Mulle aitas sest. Aga elan meie hotellile nüüd vägagi lähedal ( mingi 150 m vast), ümber nurga Sokha hotelli ja ranna poole, nii et hea lihtne liikuda - isegi moto selga pole mõtet hüpata.

Siin teile ülevaade mu uuest kodust...

Kohe see esimene boks...



Nagu näete, on mul jälle kaks voodit. Kes teist mulle siis esimesena külla tuleb, ah?



Täna ostsin oma uude koju ka kaks taldrikut, kahvli, noa ja lusika ning mõningaid toiduaineid külmkappi. Hoopis teine tera!

Aa, üksi ei ela ma teps mitte. Mul on kädistav kaaslane ka. Kohanud teda veel pole, aga kuulnud küll. Selle eest ta hoolitseb, et teda kuuldaks. Geko muidugi. Pirakaid prussakaid võib ka vahel ikka kohata - nagu siin igal pool. Nii et seltsis segasem. Voodilutikaid õnneks siiski pole. "Ahvide" juures ehk meie naabri-konkurendi Monkey Republic'u tubades pidavat olema - Annika ja Karli kurtsid.

---

Täna oli mu esimene khmeeri keele tund - eraõpetajaga meie baaris. Täiesti crazy värk ikka - nende hääldus ja tähed on lihtsalt võimatud! Siin teile kaemiseks, kuda ma nende pagana krõnksude kirjutamisega maadlesin...

Enam ma nii väga ei imesta, miks osa kohalikke lugeda ega kirjutada ei mõista, ja osa, kes justkui mõistab, seda siiski eriti ei harrasta.

---

Praegu olen peamiselt enam-vähem nagu raamatupidaja või midagi sinnapoole... Ma suudan oma karjäärimuutustega ikka veel üllatada, või mis? Järgmisena võiks hakata näiteks korstnapühkijaks...

Delikatessid, vaimuvälgatused, kohatud inimesed jne

Kirjutasin-avaldasin sissekande ära ning nüüd alles märkasin, et pealkirja sattunud "kohatud inimesed" on küll täiesti kohatult sõnastatud. Muidugi pidasin silmas inimesi, keda olen kohanud, mitte kohatuid inimesi. Aga no lõbus, las see pealkiri jääb. Sellest siis see täiendus. Nüüd asja kallale.

---

Mis te arvate, mille peale sellist meelast nägu tehakse?

Ei, mehed on täiesti vale vastus. Eks ikka hakklihakastme ja kartulipudru peale.

Gerly-Jaan mässasid köögis end kolmapäeval (kui ma ei eksi) pealaest jalatallani tilkuvaks ning väljusid sealt siis nimetet produktidega. Ah et mida tähistasime? No sedasama - hakklihakastme-kardulapudru valmimist.


Margus ja Argo

Jäme

Selle pildi palus Gerly Jäme pildi kõrvale panna. Koos ülesandega: leia 10 erinevust!

Jäme, Kris ja Gerly
Lõpuks ometi üks pilt, kust näha, et jah, Kris on tagasi. Kusjuures seekord 1-otsa-piletiga.

Istusime pika laua taga ja puha - 11 eestlast.

Kris, Argo, Jäme, Pets, Mattus
Tõsi, tänaseks on meid alles vaid 6. Mattusel puhkus ja ta pani ootamatult salaja Eestisse plagama, oma plaane eelnevalt tutvustamata. Ühel hetkel lihtsalt selgus, et ta nüüd Eestis. Neli matsi, õigemini kolm matsi ja Gerly, panid mõni tund tagasi jugama. Nii et nüüd on alles jäänud põhimõtteliselt vaid residendid: Renx, Pets, Kris, Jäme ning mööndustega residendid Argo ja mina. Argo paneb ka nädala pärast ajama. Mina juuli esimestel päevadel. Aga nii mõnigi meist tuleb siia kindlasti veel tagasi. Enda kohta ei oska küll veel öelda, aga pole välistatud, et veedangi vaid juuli Eestis ehk et augustis Sihanoukville'is tagasi. Eks näis. Ei oska praegu veel midagi kosta.

Ablas Erkki, Renx ja veel mõni

Ja ega's eestlased sea moodi süüa saa... Hoolitsesin seekord minagi selle eest.
Seda märjukest kulus sel õhtul täitsa palju. Isegi minul, muide. Ma olin kuidagi sedavõrd ärev või pingul vms sel õhtul, et päris palju kulus teist, enne kui üldse midagi mõikama hakkas.

Gerlyga

No ja popsutajaid leidus ka. Küll mõnel hakkas selle mõjul alles vaimuvälgatusi tulema - nagu Vändrast saelaudu! Näiteks: "Anu, kas Anu Lamp on Su ema? Anu ju oled ja istud seal niimoodi lambi all..." Kõik loogiline, eks ole.

Sama tarkpea käpa alt väljus ka selline "praad"...

... mille ta kõrvallauda saatis...
Retseptis tükeldatud papist klaasialused ja sigaret - nami!

---

Aga mis te arvate, mis salapakike see on? Heroiin?
Võta näpust, pole mitte. See on hoopis magus sticky rice, palmilehe sees.

Sisaldas antud juhul ka mingit puuvilja, mida ma ära ei tundnud, kuigi mu meelest olen nüüd juba kõik puuviljad, mida siin liikumas olen näinud, ära proovinud.
Igatahes hea oli.

Täna ostsin endale oma uue kodu külmkappi mingi siukse suurema junni - jumal teab, mis seal sees on, sest sisse ju ei näe ja turul ei osanud mulle ka keegi inglise keeles seletada. Jõudsime hädaga vaid nii kaugele, et no sweet. Eks ma saan siis teada, õigemini tunda, st maitsta, sest sageli sööd siin siuksi imeasju, mida ei tea mitte - vahel sünnib süüa, vahel eriti mitte; ja vahel nagu tundub, et sünnib - maitseb ja puha -, aga seedesüsteemil kujuneb mõne aja pärast mingi isemoodi arvamus sest asjast.

Siin siis need viimased puuviljad, mida proovisin. Ülemise nimetust ei tea, alumine on milk fruit.
Põld häda. Milk fruit oli tõesti nagu piimane.

Tõin vilju turult sellise varuga, et teistelegi mekkida jätkuks. Mõtlesin, et teised eestlased põnevil ja tahavad ka kindlasti proovida, aga vastu lootusi ei tekitanud ma nendega erilist furoori - ei teagi, kas lõpuks läksid ehk prügikasti, sest minust nad lauale jäid.

Näe, katsusin küll meelitades serveerida, nagu mingi reklaamitüdruk...


Gerlyga

Kas teie ka viimastelt piltidelt tähele panite seda, mida ma äsja avastasin? Nimelt, et olen endale viimasel ajal kolm erinevat sini-must-valget rõivaeset soetanud. Mis sa kostad, on kuidagi niimoodi välja kukkunud. Ju on siis ikka mingi väike alateadlik koduigatsus ka, mis muud.

Niisama

Veel Gerlyga

---

Asensio
Hispaanlasest Jaapani residendi Asensioga (kes kõneleb ka jaapani keelt) kohtusin meie hotellis, kui veel baaridaamina töötasin. Just sel päeval, kui ma selle USA tüübiga ilgelt ämbrisse astusin. Igatahes olin pärast eriliselt änksi täis ning pigem jutukam ja veel lõbusam kui muidu. Nii ma siis tõstsin ka Asensio tuju. Kui esiti küsisin, kas kõik on hästi ja tuju hea, siis ta vastas, et ta pole kunagi eriti rõõmus, tuju on pigem ok, rahuldav, aga mõne aja pärast oli tal suu juba kõrvuni, haa. Järgmistel päevadel tuletas ta seda mulle veel meelde.

Jõudsin talle leti ääres ära rääkida peaaegu kõik, mida ma selles riigis äriajamisest siiani olen teada saanud, mida lehtedest lugenud jne ehk et millest võiks talle kasu olla, sest, nagu paljud teised, tuli temagi uurima, kas siin riigis mingit äri ka saaks teha. Eks ikka saab, kui oled nutikas, järjekindel, hea adapteerumisvõimega ja ettevõtlus on su kirg. Ning kui sa pole ülemäära kõrge moraalikoodeksi kandja. Sest korrumpeerunud riigis oleks vastasel juhul keerukas hakkama saada. Altkäemaksudega tuleb pigem arvestada. Käsi-peseb-kätt-mentaliteediga ka. Kuigi teisalt, kui oma rulli oled kohalikule juba välja käinud, ei maksa sul teiselt poolelt enam mitte vähimatki liigutust loota - see oleks otseses mõttes lolli lootus.

Edaspidi oli ka mul Asensiost tolku - ta on olnud aktiivne kuulaja, aidanud mul odavalt moto rentida, uut elukohta otsida jne. Ühesõnaga, temaga on päris tõhus suhelda.

Sel pildil oleme temaga Airportis, kuhu sattusime seoses elukohaotsingutega. Nimelt käisime ühe korterelamu juures mitu korda sisse-välja-kõndijaid küsitlemas. Ikka lootusega endalegi pesa leida (me mõlemad otsisime). Nii sattusime seal ka Kirilli peale, kes, nagu nimest aimata võib, on venelane, kohalik. Edasi viimase kontorisse, siis koju, tema rumeenlasest neljandat last ootava naise Nicole'iga mingeid kohti vaatama ja lõpuks venelaste diskoteeki Airport, mis asub Victory Hill'il, rannas. Nii saime ka siinsest vene kommuunist üht-teist teada. Neid elavat siin oma 20 perekonda, kes hoiavad üsnagi kokku ehk teistega nad eriti ei segune. Neil siin omad kallid kohad, sõidavad Hummeritega, omavad saari, kuhu tahavad ka lennujaamu rajada jne. Üsna tõenäoliselt on osa neist maffiaga seotud. Airport, näiteks, on siuke koht, kuhu raha peab olema kõvasti sisse taotud, aga need korrad, kui seal käinud olen, on see praktiliselt tühi, kuigi hinnad ei ole sugugi kallid. Igatahes tundus kutse nende sekka täitsa intrigeeriv. Aga midagi kuigi intrigeerivat siiski ei juhtunud. Olime Asensioga ikkagi üsna omapäi, venelased omas suures lauas. Tai venelased tegid natuke tsirkust ja kogu moos.




Siiski sai Asensio järgmisel päeval, kui Airporti business lunch'i sööma läksime, vene loomust juba tiba paremini tundma. Kirill pistis "ahvidest" teenindajate peale pljäät'e ja pizdets'e pritsima, nagu torust tuli. Tõsi, teenindajad olid topakad, aga üldiselt ei maksa siin teenindusest ka kuigi palju loota (mis muidugi ei tähenda, et ei peaks üritama meie hotellis asja parandada). Kuigi minagi arvasin, et rikkur-venelased ikkagi suudavad endale mõned kobedamad leida, neid õpetada. Aga tuhkagi. Asensio, kes on jaapanlaslikult äärmiselt vaoshoitud ja delikaatne, samas tähelepanelik, avatud ja sihikindel, oli vene sõimust üsna üllatunud, et mitte öelda šokeeritud, aga üle ta selle elas. Sai Nicole'ilt-Kirillilt ka päris palju kasulikku infi oma äriplaanide jaoks. Ja mina leidsin Nicole'i abiga endale uue kodu.

---

Üldse olen nüüd sagedamini mujal söömas käinud. Kord sõin Kampuchea's näiteks sellist coconut curry't...
... mis oli muidu igati hää, kui unustada asjaolu, et kuradima magus - nagu magustoit.

Ja Danielaga käisin lõpuks ka Sokha hotelli baaris ära.


Jeesus, kui meeldivalt vaikne seal oli! Meil ikka peaaegu alati melu ja euromuss, sageli lausa lärm.

Ja Daniela on ikkagi lahe! Vahepeal rääkisid "meie mehed" siin tema kohta igasugu justkui jubedaid lugusid. Arusaadav - eks ta on emantsipeerunud, julge ja otsekohese naisena meeste jaoks sageli hirmutav ja vastuvõetamatu. Mulle tundus ta kohati natuke liiga naiivne, aga ju ta pole tõesti igasugu mühakatega harjunud. Kuigi ta on sünni poolest korealane ehk asiaat, mistõttu juhtub, et teda vahel siin kui chicken farm'i liiget kiputakse kohtlema, on ta kogu oma teadliku elu elanud eriti euroopalikus keskkonnas ehk Šveitsis šveitslaste peres (millest tal, tõsi, kuigi häid mälestusi ei ole, tänaseks praktiliselt ei suhtle ka) Igatahes on ta minule täitsagi vastuvõetav. Ja mis peamine - ometi keegi töökeskkonnaväline, kellega saab vahelduseks ka kas või girl talk'i puhuda.